dimarts, 27 d’agost del 2013

Escenaris de futur més probables per a Catalunya

En el següent arbre de probabilitats queden il.lustrats els diferents escenaris que es poden dibuixar aquests propers mesos respecte del procés sobiranista. Malgrat que no hi hagi gaire incertesa pel que fa alguns esdeveniments, com la impugnació per part de l’Estat de la convocatòria d’una consulta o una resolució judicial final desfavorable, d’altres tenen assignats unes probabilitats arbitràries i per tant discutibles, però basades en les possibilitats raonables per que es doni la situació següent un cop arribat a cada node. Insistir que al no disposar d’una bola màgica o dots visionaris es tracta d’hipòtesis i el que importa és l’ordre, de més a menys probable, un cop arribat a cada escenari.




Clicar sobre image per ampliar-la

Les probabilitats assignades al resultat d’un referèndum acordat amb l’Estat o a unes eleccions plebiscitàries corresponen a una mitjana arrodonida de les enquestes publicades aquests darrers mesos, descomptada l’abstenció. He retallat considerablement les possibilitats d’èxit d’una Declaració Unilateral d’Independència (DUI) en cas d’esperar fins a les Eleccions Autonòmiques del 2016 donat que considero poc probable que el nivell de mobilització social i de tensió amb Espanya que hem viscut aquests darrers anys es pugui mantenir indefinidament. Per entendre’ns, és més probable una DUI a curt termini, després d’unes eleccions plebiscitàries, prèvia prohibició de la consulta per part de l’Estat, que no pas una DUI al 2016, sense una situació prèvia d’escalada de tensió política i d’insubmissió. També he retallat les possibilitats d’èxit d’una DUI després de convocar una consulta no pactada amb l’Estat donat que, deixant de banda la possible inhabilitació del President pels articles  404 i 410 del Codi Penal o la intervenció de la Generalitat per l’article 161.2 de la Constitució que inclús donarien més ales al sobiranisme, el fet de no comptar amb el cens i el potencial sabotatge intern condemnarien les possibilitats d’èxit.

Amb tot, hi ha un 77% de probabilitats que la Generalitat realitzi algun acte de desobediència abans de les eleccions autonòmiques del 2016 (convocar consulta segons Llei Catalana de Consultes o eleccions plebiscitàries) i, conseqüentment, un 23% de probabilitats que no faci res fins llavors.

Concretament, els 5 Escenaris més plausibles són:

1. Eleccions Plebiscitàries a curt termini i Catalunya esdevé un Estat independent (38%): eleccions plebiscitàries amb majoria absoluta a favor de la Declaració Unilateral d’Independència. Aquestes es convocarien prèvia impugnació de la consulta per part de l’advocacia de l’Estat o d’altres institucions i resolució judicial desfavorable. És l’escenari natural un cop iniciat el camí secessionista.
2. Eleccions Plebiscitàries a curt termini i Catalunya no esdevé independent (25%): Mateix context que l’escenari 1, però el resultat de les eleccions plebiscitàries no propicia la DUI.
3. Eleccions Autonòmiques 2016 (Ni Consulta ni Plebiscitàries abans) i Catalunya no esdevé independent (18.3%): Després de no aconseguir un referèndum acordat amb l’Estat o d’una resolució negativa als tribunals, la Generalitat no fa res fins a les Autonòmiques del 2016 (kick the can down the road). Llavors una DUI no tindria el suport majoritari del Parlament.
4. Consulta a curt termini i Catalunya no esdevé independent (4.7%): Malgrat la batalla judicial, la Generalitat convoca la consulta (sense cens i amb risc de sabotatge). El seu desenvolupament i resultat no permeten realitzar una DUI.
5. Eleccions Autonòmiques 2016 (Ni Consulta ni Plebiscitàries abans) i Catalunya esdevé un Estat independent (3.5%): Declaració unilateral d’independència després de les eleccions autonòmiques del 2016.

Destacar que el President Mas ha subratllat recentment que pretén esgotar els quatre anys de legislatura i que no és partidari de cap DUI. És de suposar que aquestes declaracions es deuen a l’objectiu de donar estabilitat a un govern que sembla de capa caiguda aquests darrers mesos. No obstant, l’estratègia iniciada desemboca inevitablement cap al desacatament, la desobediència i la DUI en cas d’èxit.



Finalment, una de les principals conclusions és que tot i que sigui poc probable que assolim l’Estat propi a través d’una consulta, el procés de demanar-la és un pas indispensable per aconseguir-la i les eleccions plebiscitàries es convertirien en l’únic escenari viable per obtenir la secessió.  A més, passi el que passi i per més traves que hi posi el govern espanyol, la darrera paraula l’acabarà tenint la ciutadania de Catalunya que exercirà el dret a decidir ja sigui a través de la consulta o de les eleccions plebiscitàries a curt termini, o a través de les Autonòmiques del 2016 a llarg termini.